Mediakoulutus

Podcast-koulutus

Podcastilla tarkoitetaan lyhyesti ilmaistuna internetissä MP3-äänitiedostoina julkaistavaa ääniohjelmaa ja yleisimmin nimenomaan puheohjelmaa.

Kuluvan vuoden aikana Podcast-ohjelmien määrä näyttää Suomessa lisääntyneet räjähdysmäisesti. Voi puhua Podcast-buumista. Muualla maailmassa Podcastit ovat olleet arkipäivää jo kauan. Myöskin Suomessa erilaiset instituutiot, yhdistykset ja julkishallinnon yksiköt sekä yksityiset ovat alkaneet tuottaa puheohjelmaa Podcast-muodossa. On huomattu, että Podcast-ohjelmien avulla voidaan kohtikäyvästi ja kiinnostavasti esitellä julkaisijan toimintaa ja tuoda esille syventäviä näkökulmia toiminnan sisällön ja laadun suhteen. Podcasteja julkaisevat tällä hetkellä mm. mediat, yhdistykset, valtion hallinnon yksiköt, kirjastot, yritykset ja yksityishenkilöt ym.

Mikä siis on Podcast ? Podcast-ohjelma julkaistaan äänitiedostona, joka on suoraan kuunneltavissa internetsivulla tai tallennettavissa käyttäjän laitteelle (tietokone, tablet, mobiili). Termi Podcast tulee sanoista iPod ja broadcasting. iPod viittaa menneinä vuosina suosittuun MP3-soittimeen, broadcasting taas tarkoittaa perinteistä radiolähetystä eetterissä. Podcastissa nämä kaksi asiaa on yhdistetty. Podcast voidaan siis määritellä internetissä MP3-tiedostoina julkaistavaksi ’radio-ohjelmaksi’. Ero perinteiseen radioon verrattuna on se, että kuluttaja voi kuunnella tai ladata ääniohjelman missä ja milloin haluaa.

Podcast eroaa perinteisestä radio-ohjelmasta myös siinä, että kuka tahansa voi julkaista podcast-ohjelmaa internetissä, Podcastin tuottamiseen ja julkaisemiseen ei tarvita mitään erityislupia (kun kyse on puheohjelmasta, ei esim. musiikin tekijänoikeusksymyksistä tarvitse huolehtia). Eikä Podcast-ohjelman tuottaminen edes ole vaikeaa, tärkeintä on, että sinulla on jotain sanottavaa.

Miten teen Podcastia, mitä tarvitaan Podcast-ohjelman tekemiseen?
Tarvitaan sanoma! Ja sitten: 1) Toimittaja/haastattelija/juontaja, 2) äänityslaite, 3) tietokone ja äänenmuokaus-ohjelmisto, 4) Podcast-ohjelman julkaisukanava internetissä. Tuottajatahosta riippuen eri osa-alueista voi vastata eri ihmiset tai vain yksi ihminen.

Me autamme, konsultoimme ja opastamme kaikilla Podcast-tuotannon osa-alueilla. Meidän avullamme saat pystytettyä oman Podcast-ohjelmakanavan. Tilauksesta sävellämme ja tuotamme Podcast-ohjelmallesi myös tunnusmusiikin. Podcastin tekeminen on hauskaa! Ota rohkeasti yhteyttä!

Hinnat:
– Koulutus (yksityiset ja yhteisöt) alkaen 40 euroa/tunti (sis. alv 24%).

Päivän kestoinen (8 tuntia) Podcast -intensiivikurssi 160 € (sis. alv 24%).
Lyhytkurssilla tutustutaan Podcastin tekemisen osa-alueisiin: Äänittäminen, editointi ja julkaisu. Äänittämisen alkuun pääsee hyvälaatuisella mobiililaitteella, mutta tutustumme kurssilla myös digitallentimiin ja eri tyyppisiin mikrofoneihin. Äänitteen muokkaus käy kätevästi ilmaisella Audacity-äänenkäsittelyohjelmalla. Julkaisukanavana toimii hyvin suosittu ilmainen https://soundcloud.com/ -palvelu.
Podcastille on hyvä perustaa ihan oma nettisivunsa, jolle Podcast-jaksot voidaan linkittää ja jolla voidaan tarjota lisäinfoa Podcastista ja sen julkaisijasta. Nettisivut voi perustaa ilmaiseksi https://WordPress.com / -palvelussa.
Intensiivikurssin tavoitteena on päivän aikana saada valmiiksi ensimmäinen Podcast-jakso, joka voidaan halutessa julkaista esim. Soundcloudin kautta ja Podcastin omalla nettisivulla WordPress-palvelussa. Mukaan kurssille oma kannettava tietokone, mobiililaite (jos omistat sellaisen) ja hyvät kuulokkeet.
HUOM! Ryhmätarjoukset: Ota kaveri mukaan ja saatte jaettua näin kurssin hinnan 80 € /hklö.

Yhteisöt, yritykset, yhdistykset ja oppilaitokset: Pyydä tarjous lyhytkurssista (myös viikonloppukurssit mahdollisia)!