Podcastilla tarkoitetaan lyhyesti ilmaistuna internetissä MP3-äänitiedostoina julkaistavaa ääniohjelmaa ja yleisimmin nimenomaan puheohjelmaa.
Podcast-ohjelma julkaistaan äänitiedostona, joka on suoraan kuunneltavissa internetsivulla tai tallennettavissa käyttäjän laitteelle (tietokone, tablet, älypuhelin). Termi Podcast tulee sanoista iPod ja broadcasting. iPod viittaa menneinä vuosina suosittuun MP3-soittimeen, broadcasting taas tarkoittaa perinteistä radiolähetystä eetterissä. Podcastissa nämä kaksi asiaa on yhdistetty. Podcast voidaan siis määritellä internetissä MP3-tiedostoina julkaistavaksi ’radio-ohjelmaksi’. Ero perinteiseen radioon verrattuna on se, että kuluttaja voi kuunnella (tai ladata) ääniohjelman missä ja milloin haluaa joko suoraan tietyn nettisivun mediasoittimella tai esim. mobiilisovelluksen avulla.
Podcast eroaa perinteisestä radio-ohjelmasta myös siinä, että kuka tahansa voi julkaista podcast-ohjelmaa internetissä. Podcastin tuottamiseen ja julkaisemiseen ei tarvita mitään erityislupia (jos kyse on pelkästä puheohjelmasta, ei esim. musiikin tekijänoikeuskysymyksistä tarvitse huolehtia). Eikä Podcast-ohjelman tuottaminen edes ole vaikeaa, tärkeintä on, että sinulla on jotain sanottavaa.
Podcast on puhetta ihmiseltä ihmiselle. Podcast voi olla yksinpuhelu, monologi, kahden ihmisen keskustelu tai ryhmäkeskustelu mielenkiintoisesta aiheesta. Podcastin aihe voi olla mikä tahansa maan ja taivaan väliltä, aijankohtainen tai ajaton: Politiikka, urheilu, kulttuuri, taide, tiede, luonto, kissat, koirat, puutarhanhoito tai sähkökitaran soitto – ihan mikä tahansa!
Podcast voi olla haastatteluohjelmaa, journalismia tai draamaa, kuunnelmaa, tai dramatisoitua dokumenttia, featurea, seikkailua äänien ihmemaailmassa, Ihan mitä vaan! Vain mielikuvitus on rajana!
Podcast-ohjelmien määrä näyttää Suomessa lisääntyneet räjähdysmäisesti. Voi puhua Podcast-buumista. Muualla maailmassa Podcastit ovat olleet arkipäivää jo kauan. Myöskin Suomessa erilaiset instituutiot, yhdistykset ja julkishallinnon yksiköt sekä yksityiset ovat alkaneet tuottaa puheohjelmaa Podcast-muodossa. On huomattu, että Podcast-ohjelmien avulla voidaan kohtikäyvästi ja kiinnostavasti esitellä julkaisijan toimintaa ja tuoda esille syventäviä näkökulmia toiminnan sisällön ja laadun suhteen. Podcasteja julkaisevat tällä hetkellä mm. mediat, yhdistykset, seurakunnat, valtion hallinnon yksiköt, kirjastot, yritykset ja yksityishenkilöt ym.
Takaisin Mediakoulutussivulle